Oxycodon is een pijnstiller die in de categorie “sterke pijnstillers” terug te vinden is. Het middel wordt vaak voorgeschreven bij hevige pijnen zoals zenuwpijn, rugpijn of een hernia. Dergelijke aandoeningen kunnen dermate veel pijn veroorzaken dat een sterke pijnstiller noodzakelijk is. Omdat oxycodon zo’n sterke pijnstiller is heb je wel een recept nodig om het te kunnen krijgen. Raadpleeg hiervoor je huisarts, die kan het recept verstrekken. Zodra je het middel in hebt genomen duurt het maximaal een uur voordat je verbeteringen in de klachten merkt. Er is één manier om sneller te profiteren van de effecten, in dat geval moet het middel d.m.v. injectie ingebracht worden.
Pijn verdrijven
De pijn die kan optreden bij een hernia of zenuwpijn kan bijzonder heftig zijn. Als je oxycodon hebt ingenomen om deze pijn te bestrijden kun je zo’n 4 tot 6 uur profiteren van verminderde pijn, daarna is het middel uitgewerkt. Soms kan het verstandig zijn om zogenaamde NVA tabletten in te nemen, deze werken met een zogenaamde vertraagde afgifte. In dat geval werkt oxycodon zo’n 12 uur, hierdoor ben je nog langer pijnvrij. Oxycodon mag vaker ingenomen worden, je kunt dus direct na het verstrijken van de tijd een nieuwe tablet innemen. Doe dit overigens wel in overleg met je arts en gebruik een schema zodat je het medicijn niet te vaak inneemt.
Langdurig gebruik
Bij langdurig gebruik van oxycodon loop je het risico verslaafd te raken aan het medicijn. Zodra je stopt met de inname van oxycodon kun je te maken krijgen met zogenaamde ontwenningsverschijnselen. Daarnaast kun je te maken krijgen met rillingen, onrust, misselijkheid en hartkloppingen. Het is dan ook verstandig om het stoppen geleidelijk af te bouwen, de kans op de net genoemde bijwerkingen wordt hierdoor kleiner. Bij vragen of twijfel over het gebruik van oxycodon is het raadzaam om je huisarts te contacteren.